Artikel DvhN: 'De stille kracht van geuren: de Molukse vleugel van De Slingeborgh in Assen' › Interzorg

Artikel DvhN: 'De stille kracht van geuren: de Molukse vleugel van De Slingeborgh in Assen' › Interzorg

Artikel DvhN: 'De stille kracht van geuren: de Molukse vleugel van De Slingeborgh in Assen'

woensdag 18 juli 2018

'Het is de plek waar bijna iedereen graag even stilstaat. De ogen dicht, de neus in opperste staat van paraatheid. Het ruikt er zo lekker. Die geuren komen van Bunga Tjengke, de Molukse vleugel van het Asser woonzorgcentrum voor ouderen De Slingeborgh.'

Zo begint het artikel dat afgelopen 14 juli verscheen in het Dagblad van het Noorden. Bunga Tjengke, de Molukse afdeling van Interzorg De Slingeborgh in Assen, bestaat namelijk een jaar. Het is tot dusver de enige volledige Molukse afdeling binnen een bestaand ouderencentrum. Er zijn tien appartementen, waarvan elk geschikt is voor een echtpaar. Toch zitten de bewoners het meest bij elkaar in de woonkamer.

Thuis

Elders in het artikel staat: 'Het gevoel van thuis. Zo is ook de woonkamer ingericht. En elke drie maanden komen de vrijwilligers met nieuwe spulletjes. Voorwerpen van de Molukken en attributen die aan thuis doen denken. "Elke middag hebben we een activiteit, zoals geheugentraining. Ook dan gebruiken we Molukse voorwerpen. Bijvoorbeeld een oude trommel waar vroeger op werd geslagen. Mensen kunnen dan vertellen wat ze denken en voelen.’’' Elke dag wordt er, geheel volgens Molukse traditie, samen gegeten en gekookt.

Geloof, respect en eten

In het artikel staat beschreven hoe het christelijke geloof, respect voor elkaar en eten drie belangrijke pijlers van de Molukse gemeenschap zijn. Zo ook in Bunga Tjengke. De jongste bewoner is 63 jaar en krijgt geregeld een knuffel. Lichaam en geest laten hem langzaam maar zeker in de steek. Hoewel zijn wereld steeds kleiner wordt, is hij zeker niet eenzaam. Mensen pakken elkaars hand en leggen makkelijk een arm bij de ander om de schouder. Even contact, even laten merken dat iemand ertoe doet. "Om te voorkomen dat hij straks niet meer wordt begrepen, maak ik een boekje voor hem. Veel dagelijkse dingen wil ik vastleggen in een pictogram. Dan kan hij gewoon aanwijzen en weet iedereen wat hij bedoelt’’, denkt activiteitenbegeleidster Loes Hehanussa-Polnaja, een bekend gezicht in de Molukse gemeenschap in Assen en Bovensmilde en een van de stuwende krachten achter Bunga Tjengke, hardop.

Lees het hele artikel van het Dagblad van het Noorden over de bewoners en medewerkers van Bunga Tjengke hier.