Dag van de Thuiszorg -> 25 september › Interzorg

Dag van de Thuiszorg -> 25 september › Interzorg

Dag van de Thuiszorg -> 25 september

woensdag 25 september 2019

Interzorg biedt verschillende vormen van zorg, behandeling, service en wonen. Dat doen wij niet alleen met gedreven, gekwalificeerde en zeer gemotiveerde medewerkers op een van onze negen locaties, maar ook bij de mensen thuis! Woensdag 25 september is het de landelijke ‘Dag van de Thuiszorg’. Op deze dag worden alle zorgverleners in het zonnetje gezet voor het bijzondere werk dat zij dag in dag uit verrichten. Dit doen ze met grote betrokkenheid en hart voor de cliënt. Dat verdient een groot compliment! Een mooi moment om in gesprek te gaan met Annet van Droffelaar, wijkverpleegkundige bij Interzorg Wijkzorg. Zij vertelt ons graag over haar werkzaamheden in de thuiszorg.

Zorgen voor mensen in de thuissituatie is zo waardevol

Annet van Droffelaar, wijkverpleegkundige Interzorg Wijkzorg
Annet van Droffelaar, wijkverpleegkundige Interzorg Wijkzorg

De werkdag van Annet start op het kantoor van Interzorg Wijkzorg in Rolde. Het is vandaag een zonnige dag, dus een mooie gelegenheid om niet de auto, maar de dienstfiets te pakken voor een ronde langs haar cliënten. "Toen ik drie jaar geleden de overstap maakte van het verpleeghuis naar de wijkzorg, had ik niet kunnen bedenken dat zorgen voor mensen in de thuissituatie zo waardevol was!" Meteen begint Annet te stralen als ze dit vertelt.

"Als zorgverlener kom je bij de mensen thuis in verschillende situaties en onder verschillende omstandigheden. Zo kom je bij cliënten waar het aan niets ontbreekt, maar ook bij cliënten waar geen voorzieningen voor handen zijn en je op dat moment ‘even’ creatief moet zijn. Maar waar ik ook kom, ik ben mij er elke dag van bewust dat ik te gast ben in het huis van de cliënt en dat diens normen en waarden voorop staan. Dit is tevens het uitgangspunt van de zorg die ik en mijn collega’s van Interzorg Wijkzorg verlenen. De cliënt thuis ondersteunen, zodat zij in een vertrouwde omgeving hun eigen leven voort kunnen zetten."

Zorg rondom de cliënt

"Ruim een jaar geleden kreeg ik de kans om binnen mijn eigen team wijkverpleegkundige te worden. Ik had net mijn opleiding HBO-V afgerond en mocht naast het zorgen voor cliënten, ook de zorg ‘rondom’ de cliënt organiseren. Mensen kunnen zich vaak niet zo goed voorstellen wat je als wijkverpleegkundige nu allemaal doet. Het beeld is dat je in de ochtend de mensen uit bed haalt en ‘s avonds weer naar bed brengt. Dit is een heel ander beeld dan wat het beroep echt inhoudt. Als wijkverpleegkundige ben je met veel meer aspecten bezig. Zo kijk ik naar het lichamelijke, psychische en sociale aspect van de cliënt. Ik vind het belangrijk dat de cliënt de regie houdt tijdens het zorgproces. Dit alles in nauwe samenwerking met hun naasten."

Naasten zijn van groot belang

"Als wijkverpleegkundige kijk je samen met de cliënt naar welke middelen er eventueel ingezet kunnen worden, zodat deze daarna met wellicht minder hulp weer zelfstandig(er) kan functioneren. Daarnaast vind ik het begeleiden van naasten tijdens het ziekteproces van de cliënt erg belangrijk. Zij maken het grotendeels mogelijk dat mensen thuis kunnen blijven wonen. Een juiste ondersteuning en het bieden van handvatten zijn van belang om het voor hen ook dragelijk te maken.

Daarom organiseren wij binnenkort een bijeenkomst voor naasten waarin wij praktische tips voor zorg thuis geven. Iedereen die zorg verleent aan een zieke of hulpbehoevende naaste is welkom", vertelt Annet enthousiast.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden voor de bijeenkomst 'Praktische tips voor zorg thuis'.

 

 

Als wijkverpleegkundige heb ik het voorrecht om veel verschillende mensen, van jong tot oud, te mogen leren kennen en te helpen. Dat is voor mij zonder twijfel het mooiste dat er is.