Dementie dragelijker maken met rock-‘n-roll en jazz › Interzorg

Dementie dragelijker maken met rock-‘n-roll en jazz

maandag 19 januari 2015

ROLDE - Demente mensen voelen zich op hun gemak in een omgeving die ze kenden toen ze jong waren. Een afdeling van Hendrik Kok in Rolde wordt daarom in de stijl van de jaren 50 en 60 ingericht.

Sfeervol wonen als in de jaren '50 en '60

“We willen de omgeving van de bewoners laten aansluiten op hun eigen persoonlijke beleving”, zegt Euving. “Daarom willen we schilderijtjes, boeken en voorwerpen uit de tijd dat ze jong waren, dingen die ze toen leuk vonden, in hun omgeving opnemen. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten we nauw samenwerken met de echtgenoot, de zoon en de dochter van de cliënt. We willen weten wat de muziek was waar ze graag naar luisterden. Bij de ene is dat rock-‘n-roll, bij een andere bewoner kan dat jazz zijn. We willen weten wat de gewoontes van de cliënt waren. Dat kan bijvoorbeeld een zondagse wandeling zijn. Of een poosje naar muziek luisteren. Je kunt de activiteiten die we bieden er op aanpassen.” Euving zegt dat het werk. “Mensen worden er rustig van. Ze voelen zich op hun gemak. Ze komen de dag beter door. Daar gaat het om.”

Eenvoudig te realiseren

Financieel is het geen heksentoer om de vertrouwde omgeving te creëren. “Als de mensen hun appartement binnen komen zien ze een vitrine met eigen spulletjes. Andere details kun je overal vandaan halen. De rommelmarkt, de kringloopwinkel. Het mag geen allegaartje worden, maar met wat eenvoudige middelen kun je mensen op een positieve en rustgevende manier raken. En het is niet zo dat alleen mensen die in de zorg werken hiermee bezig zijn. Iedereen die in de huiskamer komt, kan aan de sfeer bijdragen.”  Hield je oma van de jonge zanger Heintje? Neurie dan de melodie van ‘Mama' als je de deur binnenkomt. “Zo iemand beleeft dan op een simpele manier weer even een prettig moment. Zo eenvoudig is het en zo eenvoudig willen we het houden”, zegt Euving.

Begin april 2015 eerste cliënten

Het is de bedoeling dat begin april de eerste demente bewoners hun intrek nemen in Hendrik Kok. Er is al een lijst met nieuwe bewoners, maar er zijn nog plaatsen beschikbaar. Voor de mensen die alvast eens willen kennismaken en informatie willen opvragen: neemt u contact op met Hilda Bennink via
0592 24 20 20.

(Bron: DvhN, zaterdag 17 januari 2015)