Geheugenkoor groeit als kool › Interzorg

Geheugenkoor groeit als kool

donderdag 27 november 2014

Eén keer per twee weken krijgen dementerenden van alle leeftijden de gelegenheid om op woensdagmiddag van twee tot vier uur liedjes van vroeger te zingen. Samen met hun mantelzorger of samen met een zogeheten ‘maatje’. De bijeenkomst vindt plaats in zorgcentrum De Wijde Blik in Assen.

Op woensdag 23 april 2014 werden de eerste liedjes ten gehore gebracht en sinds de start zien Gonny en haar collega Ans van der Scheer steeds meer nieuwe gezichten. Niet alleen cliënten van De Wijde Blik, maar ook dementerende inwoners uit omliggende dorpen als Rolde en Gieten zingen met veel plezier uit volle borst mee. Het aantal vrijwilligers is de laatste maanden eveneens flink uitgebreid.

Zingen is ontspannend

"Samen liedjes zingen is heel erg leuk", weet Gonny. "Zingen is ontspannend en het zorgt voor positieve gevoelens bij zowel dementerenden als bij mantelzorgers. Muziek als een blikopener van het geheugen. Het herkennen van een lied stimuleert een deel van het geheugen."

"Naast samen zingen is er ook gelegenheid om met elkaar een kopje koffie te drinken en om even bij te praten", vervolgt Ans. "Je ziet de mannen en vrouwen gewoon genieten. Ze bloeien op. Even weg uit de dagelijkse sleur. We hebben inmiddels een vaste kern bezoekers, maar soms is het zo druk dat we zelfs een paar extra stoelen moeten plaatsen." 

Hoger dan gedacht

Het eerste geheugenkoor in de provincie is een succes. Het aantal bezoekers is op dit moment hoger dan aanvankelijk gedacht. Het koor voorziet in een behoefte. Een pluim voor alle vrijwilligers die bereid zijn om mee te helpen om dementerenden een fijne zangmiddag te bezorgen. "En niet te vergeten onze twee fantastische vrijwillige muzikanten", benadrukken Gonny en Ans. "We zijn heel erg blij met pianist Harry de Geeter en gitarist Willem Fledderus, de winnaar van de tweede editie van het Drèents Liedtiesfestival."

Wilt u meezingen?

Meezingen met het Geheugenkoor kost drie euro. Dit is inclusief koffie en thee. Wilt u meer informatie over het Geheugenkoor? Wilt u zich (laten) aanmelden? Wilt u als vrijwilliger de handen uit de mouwen steken? Neem dan contact op met Gonny van der Laan via 06 19 75 45 49.