Geheugenkoor van start bij Interzorg De Slingeborgh in Assen › Interzorg

Geheugenkoor van start bij Interzorg De Slingeborgh in Assen › Interzorg

Geheugenkoor van start bij Interzorg De Slingeborgh in Assen

maandag 4 september 2017

Zingen is een belangrijke manier van communiceren, in het bijzonder voor mensen met dementie. Dat blijkt uit het succes van de geheugenkoren in De Wijde Blik en De Hullen, die Interzorg enkele jaren geleden opzette. Op 18 september start er ook een geheugenkoor in Interzorg De Slingeborgh in Assen. Dat wordt gevierd met een feestje. Belangstellenden zijn van harte welkom op 18 september, van 13.45 uur tot 16.00 uur.

Mensen met dementie, hun mantelzorgers en andere belangstellenden zijn van harte welkom om bij de feestelijke aftrap aanwezig te zijn aan de Slinge 1 in Assen. Tussen 13.45 uur en 14.00 uur kunt u binnenlopen voor een kopje koffie/thee. Om 14.00 uur geeft wethouder Maurice Hoogeveen officieel de aftrap voor het geheugenkoor. Deze middag kunt u genieten van de muziek en zang van Mieke Hoogeveen, Willem Fledderus en Teun Jan Kootstra.

Waarom een geheugenkoor?

Zingen is een manier van communiceren voor mensen met dementie. De herkenning van het lied stimuleert een deel van het geheugen. Mensen blijken zich tijdens het zingen meer te herinneren doordat ze een ander deel van het geheugen aanspreken. Ook zorgt het zingen voor een bewustere ademhaling. Dit kan ontspannend werken voor het lichaam. De leden van het zijn erg enthousiast. Zo zingt meneer Mettrop al jaren mee: “Ik heb heel mijn leven gezongen in koren, van jongs af aan. En nu kan ik dat voortzetten in het Interzorg geheugenkoor. Ik zing dolgraag mee!” De dochter van mevrouw Hebinck vult aan: “We doen het samen. Ondanks de gaatjes die in het hoofd komen, kunnen we dit echt samen beleven. Dat is heel fijn.” Meneer Klok komt altijd samen met zijn vrouw naar het geheugenkoor: “Deze liedjes zongen we vroeger tijdens de zangles, en nu komen ze weer terug. Het is toch prachtig!”

Voor wie is het geheugenkoor?

Het geheugenkoor is voor alle mensen met dementie die graag willen zingen. Ook hun mantelzorger is van harte welkom. Zo kunnen zij samen zingen en herinneringen ophalen. Het geheugenkoor is voor alle leeftijden en ongeacht waar iemand woont: thuis, in een zorgcentrum of elders.

Oproep: word ook maatje!

Elk lid van het geheugenkoor heeft een ‘maatje’ ter begeleiding. Vaak is dat een mantelzorger, maar voor sommige mensen is er niet iemand in de directe omgeving die deze rol kan vervullen. Wilt u eens in de twee weken maatje zijn van een lid van het geheugenkoor? Meld u zich dan aan bij muziekspecialisten Gonny van der Laan, via (06) 19 75 45 49 of g.vanderlaan@interzorg.nl  of Willem Fledderus via w.fledderus@interzorg.nl.