Interzorgweek rondom Wereld Alzheimerdag › Interzorg

Interzorgweek rondom Wereld Alzheimerdag

Interzorgweek rondom Wereld Alzheimerdag

woensdag 6 september 2017

Op donderdag 21 september is het Wereld Alzheimerdag. Een dag waarop wereldwijd extra aandacht besteed wordt aan de sterk groeiende groep mensen met dementie. Interzorg organiseert daarom in de week van 18 tot en met 22 september allerlei activiteiten.

Elke dag staat in het teken van dementie, maar heeft een eigen thema: dementie algemeen, mantelzorg, muziek, bewegen en kunst. Iedereen is welkom om aan te sluiten!

Op het programma

Maandag 18 september: INNacademie Dementie

Wat is dementie en wat betekent het voor mensen en hun naasten? Middels een zogenaamde 'Patiënt Journey' vertellen een specialist ouderengeneeskunde, GZ-psycholoog, Verpleegkundige Wijkzorg en een huisarts hierover en gaan graag met u in gesprek.

 • Tijd: van 19.30 uur (zaal open om 19.15 uur) tot ongeveer 21.30 uur
 • Locatie: restaurant Interzorg De Wijde Blik, Van Heuven Goedhartlaan 4 in Assen

De toegang is gratis, maar aanmelden is gewenst in verband met het maximaal aantal beschikbare plaatsen. Dit kan via: Aanmeldformulier INNacademie Dementie

Dinsdag 19 september: INNcafé Verliesbegeleiding

Een ontmoeting tussen naasten en een gesprek over de invloed van dementie op het gezinsleven, op de partner, familie, buren. 
Maatschappelijk werkster van Interzorg Mirjam Ploeger gaat in gesprek met mantelzorgers, familie of andere belangstellenden.

 • Tijd: van 10.00 tot 11.30 uur
 • Locatie: restaurant Interzorg Nieuw Graswijk, Juniperusplantsoen 29 in Assen

De toegang is gratis, maar aanmelden is gewenst in verband met het maximaal aantal beschikbare plaatsen. Dit kan via: Aanmeldformulier INNcafé Verliesbegeleiding

Woensdag 20 september: INNlezing Muziek als blikopener van het geheugen en synchroon zingen Interzorg geheugenkoren

Voor mensen met dementie werkt muziek als een blikopener van het geheugen. Daar waar de woorden niet meer begrepen worden, blijft de muziek en de herinnering. Wilt u meer weten over het effect van muziek op mensen met dementie? Kom dan naar de INNlezing. Wilt u het met eigen ogen zien? Bekijk dan hier het filmpje over het Interzorg Geheugenkoor.

INNlezing muziek als blikopener van het geheugen

 • Tijd: aanvang 19.30 uur
 • Locatie: restaurant Interzorg De Wijde Blik, Van Heuven Goedhartlaan 4 in Assen

De toegang is gratis, maar aanmelden is gewenst in verband met het maximaal aantal beschikbare plaatsen. Dit kan via: Aanmeldformulier INNlezing Muziek

Synchroon zingen geheugenkoren

 • Tijd: 14.30 uur
 • Locatie: op acht verschillende locaties van Interzorg

Aanmelden is slechts beperkt mogelijk. Volg ons op social media en bekijk hier het videoverslag.

Donderdag 21 september: het brein in beweging

Bewegen is goed voor ons brein. Mensen die voldoende bewegen, hebben minder kans om dementie te krijgen. Maar ook als je al dementie hebt, is bewegen goed. Niet alleen vertraagt voldoende beweging het ziekteproces, het verbetert ook het denkvermogen, zorgt voor een betere stemming, verhoogt de eetlust en stimuleert een goede nachtrust. Om dat belang extra te onderstrepen, organiseert Interzorg op Wereld Alzheimerdag extra beweegactiviteiten voor cliënten en familie. Zo gaan bewoners van Interzorg Nieuw Graswijk er in de middag -in verschillende groepjes- op uit op duo-fietsen, waarbij onderweg genoten wordt van een versnapering op een terras, in Interzorg Hendrik Kok wordt er ’s middags een puzzelwandeltocht gehouden en in Interzorg De Slingeborgh is er ’s middags een spelmiddag met buitenactiviteiten.

 • Tijd: we starten na het koffiemoment in de ochtend
 • Locatie: op alle locaties van Interzorg

Deze activiteiten is voor cliënten en familie. Aanmelden voor anderen is slechts beperkt mogelijk en alleen in overleg. Interzorg deelt filmpjes op social media.
 

Menu van Toen

Speciaal op Wereld Alzheimerdag serveert Interzorg ook een ‘menu van toen’ aan cliënten. In de ochtend bij de koffie een echt noordelijk broodgerecht van vroeger: poffert. De warme maaltijd bestaat uit dikke rijst met roomboter, bruine suiker, kaneel en tutti frutti. Als dessert een griesmeelpudding met bessensaus.

Vrijdag 22 september: kunst voor en door mensen met dementie en dansvoorstelling Hersenschimmen

Interzorg ondersteunt mensen hun eigen leven voort te zetten. Liefde en passie voor kunst blijft, ook na de diagnose dementie. Bovendien blijkt uit onderzoek dat kunst maken het zelfvertrouwen van mensen met dementie vergroot. Op vrijdag 22 september maken we voor de liefhebber graag zichtbaar hoe mensen ondanks hun dementie (of misschien wel dankzij) prachtige kunst maken.

Zo zal Ayla Rosari haar dansvoorstelling Hersenschimmen opvoeren. Ayla woonde in Interzorg Nieuw Graswijk toen zij geïnspireerd raakte om deze voorstelling te maken. Samen met vier danseressen, een Interzorgcollega en een vrijwilligster voerde zij de dans al twee keer op voor medewerkers van Interzorg, cliënten en hun familie. En nu is de tijd rijp om ook andere geïnteresseerden mee te laten genieten. Maar niet alleen van Ayla’s kunst, ook die van andere cliënten van Interzorg.

Lees ook het inspirerende verslag over de dansvoorstelling van Monique Baptist op de website www.nieuwsinassen.nl.

Expositie kunst voor en door mensen met dementie

 • Tijd van 16.00 uur tot 19.30 uur en aansluitend na de dansvoorstelling
 • Locatie Interzorg Anholt, Paul Krugerstraat 1 in Assen

Aanmelden voor de expositie is niet nodig!

Dansvoorstelling Hersenschimmen

 • Tijd: van 19.30 tot ongeveer 20.30 uur
 • Locatie Plaza Interzorg Anholt, Paul Krugerstraat 1 in Assen

De toegang is gratis, maar aanmelden is gewenst in verband met het maximaal aantal beschikbare plaatsen. Dit kan via: Aanmeldformulier Dansvoorstelling Hersenschimmen

Wij hopen u te zien!