Interzorg start met nieuwbouw Nieuw Graswijk › Interzorg

Interzorg start met nieuwbouw Nieuw Graswijk

donderdag 9 februari 2012

Niets staat Interzorg in de weg om in maart 2012 te starten met de nieuwbouw van Nieuw Graswijk in Assen. De gemeente Assen stelde recentelijk de benodigde bestemmingsplanwijzigingen vast en verleende de omgevingsvergunningen. Bovendien is inmiddels bekend dat bouwbedrijf Strukton de bouwactiviteiten volgens het ontwerp van architectenbureau Team4 gaat uitvoeren. Het is de bedoeling dat cliënten in het najaar van 2013 hun nieuwe appartementen betrekken.

Nieuwe situatie Nieuw Graswijk
Nieuwe situatie Nieuw Graswijk

Het nieuwe verpleeghuis biedt straks ruimte aan 66 voornamelijk jong-dementerenden en aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Ook komt er een afdeling Observatie en Crisisopname voor jongeren en ouderen met psychogeriatrische problemen. In plaats van de huidige twee-, drie- en vierpersoonskamers, krijgen alle cliënten in het nieuwe gebouw een eigen appartement van ongeveer 50m2. Een grote vooruitgang die beter past bij het toekomstbeeld van de langdurige zorg. Locatiemanager Foppe de Lange: “Niet alleen is het gebouw toe aan vervanging, we willen ook voldoen aan de wensen van de cliënt van de toekomst. Daarom bouwen we royale appartementen met eigen sanitair, ruim groter dan de wettelijke norm. Daarmee bieden we cliënten ruimte om hun leven zoveel mogelijk zelfstandig in te richten.”

Onderdeel van de wijk

Om ruimte op het terrein te winnen, krijgt het nieuwe pand drie verdiepingen: de ruime appartementen en gemeenschappelijke huiskamers voor cliënten op de eerste, tweede en derde verdieping, het restaurant, de therapieruimtes, een kinderopvang, kantoren en een winkeltje op de begane grond. Vanaf de begane grond kunnen cliënten de ruime achtertuin bereiken. De vrijkomende grond rondom Nieuw Graswijk gaat Interzorg verkopen aan Strukton. Op die grond bouwt Strukton ongeveer 23 woonhuizen. Hierdoor is Nieuw Graswijk straks onderdeel van een nieuwe woonwijk. Dat past uitstekend bij de opvatting van Interzorg ‘wij zijn de wijk’. Nieuw Graswijk en haar cliënten zijn geen eiland, maar deel van de samenleving die volop in beweging is.

Plan van aanpak

In maart en april van dit jaar voert Strukton de voorbereidingen voor de bouwwerkzaamheden uit. Ze leggen onder andere een bouwweg aan en starten met de sloop van de achterzijde van Nieuw Graswijk. Dit deel van het gebouw staat al geruime tijd leeg. Totdat het nieuwe gebouw helemaal af is, kunnen de huidige cliënten van Nieuw Graswijk in het voorste deel van het pand blijven wonen. In mei starten de bouwwerkzaamheden voor het nieuwe gebouw, in het najaar van 2013 is het pand af.

Over Nieuw Graswijk

Interzorg is een zorgorganisatie met negen locaties in Noord- en Midden Drenthe. Een van de locaties is Nieuw Graswijk. Nieuw Graswijk biedt psychogeriatrische zorg en behandeling aan jong-dementerenden en aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Voor een scheiding van deze groep en oudere cliënten heeft Interzorg heel bewust gekozen. Het zorg-, woon- en leefklimaat is volledig afgestemd op de levensfase waarin de cliënten verkeren. Op de afdeling Observatie kunnen jongeren en ouderen met gedragsproblemen tijdelijk opgenomen worden.