Nieuw geheugenkoor in Roden van start! › Interzorg

Nieuw geheugenkoor in Roden van start!

maandag 30 mei 2016

Zingen is leuk, het is ontspannend en heeft positieve effecten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Het werkt als een 'blikopener' van het geheugen. Daarom is afgelopen woensdag, 25 mei 2016, op feestelijke wijze het Interzorg Geheugenkoor in De Hullen in Roden gestart.

Muziekagoge Gonny van der Laan verwelkomde iedereen persoonlijk en overhandigde aan iedereen de mappen met daarin de muziek die deze middag ten gehore zou worden gebracht. De bewoners en hun maatjes hadden inmiddels een plekje uitgezocht en het muziekkoor stond klaar. Kortom: de middag kon beginnen!

Groot succes!
Denise Riemersma, activiteitenbegeleider, opende de middag met een korte toespraak, gevolgd door achtereenvolgens Henk de Vries, De heer Alsema (wethouder van Cultuur - gemeente Noordenveld), Marga Euving en tot slot Gonny, die eindigde met een prachtig gedicht. Vervolgens start het eerste optreden van het koor en rijgt Gonny de liedjes, met uitgebreide achtergrondinformatie, aan elkaar. De zaal reageert hierop door met verhalen en suggesties voor bijpassende liedjes te komen, waarna iedereen uit volle borst meezingt.

Natuurlijk is het best inspannend dat zingen en daarom is het na een paar optredens tijd om even de keel te ‘spoelen’. En vanwege het feestelijke moment, natuurlijk deze keer met heerlijke drankjes en lekkere hapjes. Ook de reacties uit de zaal bleven niet achterwege. Zo reageerde een mevrouw met: ‘’Wat is dit mooi zeg, de middag is voorbij gevlogen!’’

Het geheugenkoor
Het geheugenkoor is een koor speciaal voor mensen met dementie. Samen zingen met hun mantelzorger of maatje. In Assen bestaat het geheugenkoor al twee jaar in zorgcentrum De Wijde Blik. Elke twee weken stroomt daar het restaurant vol met bewoners en mensen ‘van buiten’ om liedjes te zingen en herinneringen op te halen.

Oproep: word ook maatje!
Elk lid van het Geheugenkoor heeft een ‘maatje’ ter begeleiding. Soms is dat een mantelzorger, maar voor sommige mensen is er niet iemand in de directe omgeving die deze rol kan vervullen. Wilt u eens in de twee weken maatje zijn van een lid van het Geheugenkoor? Meld u dan aan bij muziekspecialist Gonny van der Laan, via (06) 19 75 45 49 of g.vanderlaan@interzorg.nl.