Valpreventie: 'Als je meer vertrouwen in je lijf hebt, ga je je ook veiliger voelen' › Interzorg

Valpreventie: 'Als je meer vertrouwen in je lijf hebt, ga je je ook veiliger voelen' › Interzorg

Valpreventie: 'Als je meer vertrouwen in je lijf hebt, ga je je ook veiliger voelen'

donderdag 5 december 2019

Opstaan van de stoel of even naar de wc. Voor de meesten is het geen probleem, maar voor oudere mensen kan dit soms gevaarlijk zijn. Ze kunnen struikelen over een kleedje of drempel en tijdens de val hun heup breken. De gevolgen van zo'n val, kunnen zo erg zijn dat je eraan kunt overlijden. RTV Drenthe maakte er de volgende reportage over:

Vicieuze cirkel

"Er zijn veel factoren waardoor je na een val kunt overlijden", legt Koen Verburg uit. Hij is klinisch geriater bij het Wilhemina Ziekenhuis Assen. "Het kan zijn dat mensen al richting het overlijden gaan, maar dat een val een kenmerk is van het overlijden."

"Er gaat veel vooraf aan een valpartij", benadrukt Verburg. "Een val is een uiting van kwetsbaarheid. Mensen zijn minder actief als ze ouder zijn. Daardoor hebben ze minder eten nodig en gaan ze dus ook minder eten. Dan ga je als het ware achteruit en verlies je vooral je spiermassa, waardoor het risico van de val weer toeneemt." Mensen worden volgens Verburg bang om te vallen, waardoor ze nog minder gaan bewegen. Het is een soort vicieuze cirkel, stelt hij.

'Vertrouwen in je lichaam'

Een ongelukje zit in een klein hoekje. "Het gebeurt vaak thuis", legt Smit uit. "Dan struikelen ze over een kleedje en omdat ouderen zich minder goed kunnen corrigeren, vallen ze. Maar het kan ook zijn dat het buiten gebeurt bij een stoeprandje of iets dergelijks."

De vitale Riet Verhulsdonk volgt daarom een zogeheten valpreventieplan. Ze woont in een aanleunwoning van Interzorg Hendrik Kok in Rolde. Toen zij in de zomer haar rollator uit de auto wilde halen, ging het mis. "Ik lag op het asfalt in de regen. Dat was heel erg pijnlijk." Ze was bang dat niemand haar zag. Gelukkig voor haar schoten twee mensen haar te hulp. Pas na een aantal dagen ging ze naar de huisarts en uiteindelijk bleek dat er een scheurtje in haar bekken zat. Met behulp van fysiotherapeute Annemarie Huizinga, van Interzorg INNBalanZ, krijgt zij weer vertrouwen in haar lichaam. "Ik voel dat ik sterker word, vooral in mijn benen", vertelt Verhulsdonk. "Als je meer vertrouwen in je lijf hebt, ga je je ook veiliger voelen."

"Het is heel belangrijk dat deze valpreventiecursus er is", zegt fysiotherapeute Huizinga. "In dit geval gaat het om het weer opbouwen van de krachten na de val. Maar het is veel mooier om vooraf al met zo'n training te beginnen." Ze geeft mensen zoals Verhulsdonk eenvoudige opdrachten mee om sterker te worden in de benen en om je evenwicht te bewaren. "Als je je tanden aan het poetsen bent, kunt je bijvoorbeeld op je tenen gaan staan en daarna weer op je hakken leunen." Mevrouw Verhulsdonk is al redelijk ver, wel wordt haar aangeraden nog een cursus te doen zodat ze haar krachten blijft trainen.

Video

Bovenstaande tekst is een korte samenvatting. Wilt u het volledige artikel lezen én de bijbehorende video van RTV Drenthe zien? Klik dan op de volgende link: https://bit.ly/2r53NDX