Vanboeijen en Interzorg gaan samen maatschappelijk ondernemen › Interzorg

Vanboeijen en Interzorg gaan samen maatschappelijk ondernemen › Interzorg

Vanboeijen en Interzorg gaan samen maatschappelijk ondernemen

donderdag 3 september 2015

Woensdag 2 september is officieel de samenwerking tussen zorgorganisatie Vanboeijen en Interzorg op het gebied van maatschappelíjk ondernemen van start gegaan. Dit gebeurde bij Interzorg De Slingeborgh in Assen, waar cliënten van Vanboeijen de eerste dozen met incontinentiemateriaal persoonlijk aan afdelingsverantwoordelijke Arien Poeste overhandigden.

Deze samenwerking is gestart door de zorgorganisaties Vanboeijen (voor mensen met een verstandelijke beperking) en Interzorg (voor ouderen) en is een project dat gebaseerd is op maatschappelijk ondernemen. Met behulp van cliënten die bij Vanboeijen wonen, gaan beide organisaties zelf de distributie van incontinentiemateriaal verzorgen. Deze werkzaamheden nemen zij over van een externe leverancier. Hierdoor worden kosten op zorglocaties bespaard en leveren mensen met een verstandelijke beperking én een afstand tot de arbeidsmarkt, een waardevolle bijdrage aan de samenleving en maatschappelijk ondernemen.

Officiële aftrap
Nadat de medewerkers van Multa Logistiek en Transport (werk- en dagbesteding bij Vanboeijen) allemaal met een doos op de arm bij de ingang van Interzorg De Slingeborgh staan, spreekt Elly van der Woude, facilitair manager van Interzorg, hen toe. Ze geeft aan zeer enthousiast te zijn over de samenwerking die door beide organisaties op dit vlak tot stand is gekomen. Na dit warme welkom overhandigt Richard Klok, cliënt van Vanboeijen, symbolisch de eerste doos met incontinentiemateriaal aan Arien Poeste, afdelingsverantwoordelijke van De Slingeborgh. Tot slot ontvangen de medewerkers van Multa Logistiek en Transport een overheerlijke slagroomtaart van Interzorg om deze aftrap een extra feestelijk tintje te geven.

Op de foto poseren cliënten en medewerkers van Vanboeijen en Interzorg gezamenlijk met de aangeboden taart.

Minder kosten voor woonlocaties
De samenwerking is ontstaan op initiatief van bedrijfsleider Paul Gravelle van Vanboeijen: "Mooi werk voor cliënten met een verstandelijke beperking, extra inkomsten voor ons bedrijfsonderdeel en minder kosten voor de woonlocaties. Dat was het doel en dat hebben we bereikt." De medewerkers van Multa Logistiek en Transport brachten een vruchtbare samenwerking tot stand. Met de leverancier van incontinentiemateriaal Abena en met collega-instellingen Interzorg en participant De Zijlen, zagen zij kansen om het werk van cliënten uit te breiden en geld te verdienen. Een bedrijfsmatige manier van denken en werken in combinatie met maatschappelijk ondernemen.

Mooi werk door maatschappelijk ondernemen
Zowel Abena als collega zorgorganisaties Interzorg en De Zijlen waren meteen enthousiast en zagen met elkaar de meerwaarde van deze samenwerking. Ze zijn erg blij met het resultaat: kosten besparen voor woonlocaties in de zorg én tegelijkertijd mensen met een verstandelijke beperking op een waardevolle manier laten bijdragen aan de samenleving. Paul Gravelle: "Het mes snijdt aan alle kanten. Dit is echt een voorbeeld van maatschappelijk ondernemen in de zorg: een goed leven en mooi werk voor mensen met een verstandelijke beperking en dat ook nog financieel voordelig. Mooi hoe samenwerking met zoveel verschillende partijen dat mogelijk maakt." Facilitair manager van Interzorg Elly van der Woude voegt daaraan toe: "Ook voor Interzorg levert de samenwerking veel op. Door het werk van de cliënten van Vanboeijen, kunnen wij onze zorgmedewerkers ontlasten. Het incontinentiemateriaal wordt namelijk niet bij de deur, maar in de kast op de zorgafdeling afgeleverd. Zorgmedewerkers moesten voorheen het materiaal zelf verdelen en opruimen. Dat hoeft nu niet meer. Die tijd die zij daarmee besparen kan nu allemaal besteed worden aan de zorg voor onze cliënten."

Gestart op 1 september
Sinds 1 september rijdt de vrachtwagen van Abena rechtstreeks vanuit Denemarken naar het Multa-magazijn van Vanboeijen in Assen en niet meer naar het landelijke Abena-distributiecentrum onder Nijmegen. Vanboeijen slaat de pakken incontinentiemateriaal op en ontvangt hiervoor een bedrag van Abena. Vervolgens pikken tien cliënten met een verstandelijke beperking orders in hun eigen magazijn op. Zij bezorgen het grootste gedeelte van het incontinentiemateriaal zelf bij locaties van Vanboeijen, Interzorg en De Zijlen.