Geheugenkoor › Interzorg

Geheugenkoor

Geheugenkoor

Zingen is een bijzondere manier van communiceren – het haalt herinneringen naar boven, boort emoties aan en lijkt vaak ‘als vanzelf’ te gaan.

In het bijzonder is zingen daarom een toegankelijke en stimulerende manier van communiceren voor mensen die problemen ondervinden met hun geheugen (dementie).  Daarom zijn binnen Interzorg geheugenkoren opgezet in De Wijde Blik, De Hullen en De Slingeborgh, voor mensen met dementie. Mensen blijken zich tijdens het zingen meer te herinneren doordat ze een ander deel van het geheugen aanspreken. Ook zorgt het zingen voor een bewustere ademhaling. Dit kan ontspannend werken voor het lichaam. De leden van het zijn erg enthousiast. Zo zingt meneer Mettrop al jaren mee: “Ik heb heel mijn leven gezongen in koren, van jongs af aan. En nu kan ik dat voortzetten in het Interzorg geheugenkoor. Ik zing dolgraag mee!” De dochter van mevrouw Hebinck vult aan: “We doen het samen. Ondanks de gaatjes die in het hoofd komen, kunnen we dit echt samen beleven. Dat is heel fijn.” Meneer Klok komt altijd samen met zijn vrouw naar het geheugenkoor: “Deze liedjes zongen we vroeger tijdens de zangles, en nu komen ze weer terug. Het is toch prachtig!”

Geheugenkoor

Muziek werkt als een blikopener van het geheugen. Daar waar de woorden niet meer begrepen worden, zorgt muziek juist voor herkenning doordat een specifiek deel van het geheugen wordt aangesproken. Daardoor blijken mensen zich tijdens het zingen meer dingen te herinneren. Ook zorgt het zingen voor een bewustere ademhaling, wat een ontspannende werking op het lichaam kan hebben. 

Voor wie?

  • Voor alle mensen met dementie die graag zingen (ongeacht de leeftijd)
  • Voor mantelzorgers (als begeleiding en/of om mee te zingen)
  • Of u nu verblijft in een locatie van Interzorg of elders woont

Wat kost het?
Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan het Geheugenkoor.

Begeleiding & programma

Beroepskrachten, een ervaren pianist en vrijwilligers leiden het Geheugenkoor. Samen bepaalt u welke liederen worden gezongen. Bespeelt u een instrument? Wij nodigen u graag uit om mee te spelen tijdens de repetities. Zo’n repetitie beginnen we altijd met een kopje koffie of thee en een moment van bijpraten. Gevolgd door ademhalings- en ontspanningsoefeningen, als goede start van het zingen.

Oproep: word ook maatje!

Elk lid van het geheugenkoor heeft een ‘maatje’ ter begeleiding. Vaak is dat een mantelzorger, maar voor sommige mensen is er niet iemand in de directe omgeving die deze rol kan vervullen. Wilt u eens in de twee weken maatje zijn van een lid van het geheugenkoor? Meld u zich dan aan bij muziekspecialisten Gonny van der Laan, via (06) 19 75 45 49 of g.vanderlaan@interzorg.nl, of Willem Fledderus via w.fledderus@interzorg.nl.

 

Informatie & aanmelden

Wilt u meer weten over het Geheugenkoor of het Afasiekoor? Of wilt u zich alvast aanmelden? Neemt u dan contact op met onze muziekspecialisten Gonny van der Laan, via (06) 19 75 45 49 of g.vanderlaan@interzorg.nl, of Willem Fledderus via w.fledderus@interzorg.nl. Uiteraard kun u ook altijd contact opnemen met ons Klantencentrum, zij zullen u doorverbinden of verder helpen.

Geheugenkoor in beeld

Bekijk ook de film over het geheugenkoor in De Wijde Blik,

Interzorg Geheugenkoor: muziek als blikopener van het geheugen

Interzorg Geheugenkoor: muziek als blikopener van het geheugen