Het geheugenkoor - Zingen voor mensen met dementie - Interzorg Drenthe

Muziek als blikopener van het geheugen

Muziek als blikopener van het geheugen

Muziek werkt als een blikopener van het geheugen. Daar waar de woorden niet meer begrepen worden blijft de muziek en de herinnering. Uit onderzoek is gebleken dat muziek een positieve werking heeft op dementerende ouderen. Daarom zet Interzorg muziek in als onderdeel van zorg en behandeling. Zo biedt Interzorg iPods met persoonlijke muzieklijsten aan, kunnen mensen met dementie en hun naasten samen meezingen in een van de Interzorg Geheugenkoren, maken we gebruik van belevingsradio Radio Remember en organiseren we diverse muzikale activiteiten in de huiskamers van Interzorg, zoals intieme concerten. Zo ondersteunt Interzorg mensen hun eigen leven voort te zetten, ook met muziek!

Bekijk het effect van muziek zelf, via onderstaande video:

Muziek als blikopener van het geheugen

Muziek als blikopener van het geheugen

iPod-project

Het horen van muziek uit de kindertijd en de jong-volwassenheid kan bij mensen met dementie herinneringen oproepen aan gelukkige momenten uit hun leven. Uit Amerika is een bijzonder idee van de stichting ‘Music and Memory’ gekomen: het iPod-project. Dit houdt in dat mensen met dementie een persoonlijke afspeellijst van liedjes krijgen aangeboden via een iPod. Deze lijst wordt samengesteld in overleg met de cliënt en de naasten. Het is van belang dat muziek gekozen wordt waar prettige herinneringen aan kleven: de schooltijd, de eerste liefde, een mooie dag in mei, een zomerhit of fijne dansmuziek. Interzorg is met het iPod-project gestart in Interzorg De Wijde Blik en De Slingeborgh in Assen. Wanneer dit succesvol blijkt, krijgen ook cliënten op andere locaties dit aangeboden.

Geheugenkoor

Zingen is een manier van communiceren voor mensen met dementie. De herkenning van het lied stimuleert een deel van het geheugen. Mensen blijken zich tijdens het zingen meer te herinneren doordat ze een ander deel van het geheugen aanspreken. Ook zorgt het zingen voor een bewustere ademhaling. Dit kan ontspannend werken voor het lichaam. Interzorg beschikt inmiddels over drie geheugenkoren: in De Wijde Blik en De Slingeborgh in Assen en De Hullen in Roden. De leden van het geheugenkoor zijn erg enthousiast. Zo zingt meneer Mettrop al jaren mee: “Ik heb heel mijn leven gezongen in koren, van jongs af aan. En nu kan ik dat voortzetten in het Interzorg geheugenkoor. Ik zing dolgraag mee!” De dochter van mevrouw Hebinck vult aan: “We doen het samen. Ondanks de gaatjes die in het hoofd komen, kunnen we dit echt samen beleven. Dat is heel fijn.” Meneer Klok komt altijd samen met zijn vrouw naar het geheugenkoor: “Deze liedjes zongen we vroeger tijdens de zangles, en nu komen ze weer terug. Het is toch prachtig!”

Voor wie?

  • Voor alle mensen met dementie die graag zingen (ongeacht de leeftijd)
  • Voor mantelzorgers (als begeleiding en/of om mee te zingen)
  • Of u nu verblijft in een locatie van Interzorg of elders woont

Wat kost het?
Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan het Geheugenkoor.

Begeleiding & programma

Beroepskrachten, een ervaren pianist en vrijwilligers leiden het Geheugenkoor. Samen bepaalt u welke liederen worden gezongen. Bespeelt u een instrument? Wij nodigen u graag uit om mee te spelen tijdens de repetities. Zo’n repetitie beginnen we altijd met een kopje koffie of thee en een moment van bijpraten. Gevolgd door ademhalings- en ontspanningsoefeningen, als goede start van het zingen.

Begeleiding & programma

Elk lid van het geheugenkoor heeft een ‘maatje’ ter begeleiding. Vaak is dat een mantelzorger, maar voor sommige mensen is er niet iemand in de directe omgeving die deze rol kan vervullen. Wilt u eens in de twee weken maatje zijn van een lid van het geheugenkoor? Meld u zich dan aan bij muziekspecialisten Gonny van der Laan, via (06) 19 75 45 49 of g.vanderlaan@interzorg.nl, of Willem Fledderus via w.fledderus@interzorg.nl.

 

Informatie & aanmelden

Wilt u meer weten over het Geheugenkoor of het Afasiekoor? Of wilt u zich alvast aanmelden? Neemt u dan contact op met onze muziekspecialisten Gonny van der Laan, via (06) 19 75 45 49 of g.vanderlaan@interzorg.nl, of Willem Fledderus via w.fledderus@interzorg.nl. Uiteraard kun u ook altijd contact opnemen met ons Klantencentrum, zij zullen u doorverbinden of verder helpen.

Geheugenkoor in beeld

Bekijk ook de film over het geheugenkoor in De Wijde Blik,

Interzorg Geheugenkoor: muziek als blikopener van het geheugen

Interzorg Geheugenkoor: muziek als blikopener van het geheugen